Drůbeží maso nabízí nepřeberné množství druhů. Celkově je to maso dietnější, a proto je velmi oblíbené. U drůbežího masa je nejdůležitější vybírat zejména chlazené, nikdy ne mražené. Určitě to poznáte na chuti navíc nikdy nemůžeme vědět, jak dlouho v supermarketu zmrzlý kousek leží.
Pokud budete kupovat kuřata nebo jinou drůbež vynasnažte se vyhledat právě ta, která byla odchována ve volném výběhu. Chov drůbeže v kleci masu nesvědčí. Kuřata v celku z volného výběhu mají dokonce i jiný tvar těla, celkově jsou baculatější.
Samozřejmě nejideálnější volba je nakupovat u řezníka u něhož víte, že má maso čerstvé a chutné. To je první velmi důležitý krok pro dokonalý výsledek.
Například drůbeží plátky, které mají v oblibě hlavně dámy, ať už krůtí nebo kuřecí prsa budou na grilu doopravdy rychle hotové. Celkově kuřecí či krůtí prso o hmotnosti 150 gramů budete grilovat max. 10 minut. Nikdy ho na grilu nenechávejte déle, jelikož se rychle vysuší. Nezapomeňte dělat pod poklopem na přímé metodě a jedenkrát obrátit.
Pokud se rozhodnete grilovat drůbež v celku, pak nezapomeňte na důležité příslušenství a to např. stojan na drůbež nebo ho lze nahradit i plechovkou. Příprava, ale nebude tak jednoduchá. U takto velkého kusu masa je důležité použít nepřímou grilovací metodu. Při přímé by se kuře spálilo a vevnitř by bylo syrové. Celé kuře budete grilovat asi 60-90 minut při hmotnosti cca. 1,3 kila.
Vnitřní teplota celého kuřete by měla dosáhnout 80 stupňů Celsia. U prsou by to mělo být 75 °C
Nezapomeňte:
- plátky a prsa bez kostí, špízy – přímá grilovací metoda
- části kuřete ( stehna, paličky, křídla) – nejprve přímá a poté nepřímá metoda
- kuře či jiná drůbež v celku – nepřímá metoda
Jak dlouho péct?
Druh | Hmotnost | Doba pečení |
Celé kuře | Cca. 1,3 kg | 60-90 minut |
Kuřecí křídlo | Cca. 75 gramů | 30 minut |
Kuřecí palička | 120-180 gramů | 30-45 minut |
Kuřecí prso bez kosti | 150 gramů | 10 minut |
Celá krůta | Pravidlo: 12 minut/ 100 gramů | |
Krůtí prso | 0,5 – 1 cm silný | Cca. 8-10 minut |
Celá kachna | 1,7 kilo | 1,5 – 2 hodiny |
Kachní prsa | Cca. 220 gramů | 10 – 15 minut |
Husa | 5 – 7 kilo | 3 hodiny |
Vnitřní teplota