Weber GBS - stojan na drůbež bez roštu
Stojan na drůbež z ušlechtilé oceli - součást Weber Gourmet BBQ systému.
Ingredience:
1 ks celé kuře
sůl, paprika sladká zauzená, pepř
rozmarýn
olej - olivový nebo řepkový
paprika žlutá
paprika červená
žampiony
cuketa
cibule
mrkev
* co má kdo rád
Doba přípravy: 20 minut
Způsob grilování: Nepřímé grilování
Doba grilování: cca 90 minut podle velikosti kuřete
Kuře opláchnete vlažnou vodou, osušíte a dočistíte. Poté hodně osolít ze všech stran i uvnitř a vmasírujete sladkou zauzenou papriku, případně můžete použít již připravené koření Mistr grilu (výběr necháme na vás).
Kuře napíchnete na stojan na drůbež. My máme přímo Weber BBQ systém, který je vhodný pro kotlové i plynové grily, ale můžete využít i jiný stojan vhodný pro gril nebo obyčejnou plechovku od piva.
Pokud používáte stojan od Weberu, nezapomeňte do středu nalít vodu a do té přidat snítky rozmarýnu. Případně je možné použít pivo nebo jiné bylinky. Tekutina zajistí vláčnost kuřete uvnitř. Stejně budete postupovat i u plechovky, jen pozor na stabilitu. :-)
Poté očistíte a nakrájíte zeleninu na různě velké kousky. Obecně, čím tvrdší zelenina (mrkev, kedlubna), tím menší kousky. Paprika, cibule bude na větší kousky a žampiony s cuketou ještě na větší. Zajistíte tak rovnoměrné propečení. Můžete přidat i jinou zeleninu, kterou máte rádi, jen nedoporučujeme rajčata, která pustí hodně šťávy. Vhodný je i lilek, řapíkatý celer, kedlubna a další druhy zeleniny. Výběr je jen na vás. :-) Nakrájenou zeleninu poté smícháte, osolíte, opepříte a pokapete trochu olejem. Vhodný je olivový nebo řepkový, neboť vydrží vyšší žár než třeba slunečnicový, který se začíná přepalovat již při 120°C.
Kde už si ale s plechovkou nevystačíte, je koš za zeleninu. Zatímco u stojanu na drůbež, který používáme my, můžete dávat nakrájenou zeleninu přímo ke kuřeti, u plechovky a jiných stojanů je třeba ještě použít buď koš na zeleninu nebo jinou vhodnou nádobu na grilování.
Takto připravené kuře se zeleninou poté vložíte na rozpálený gril a budete metodou nepřímého grilování grilovat cca 180 minut. Teplota uvnitř masa by měla být alespoň 80°C. Orientačně propečení poznáte tak, že do kuřete píchnete vidličkou ke středu a když už vytéká jen čirá tekutina, kuře by mělo být hotové. Práci si můžete ulehčit kuchyňským teploměrem nebo termosondou. Lepší termosondy nejen změří teplotu, ale upozorní vás i zvukovým signálem na to, že maso dosáhlo potřebné (nastavené) teploty.
Po sundání z grilu kuře opatrně sundejte ze stojanu a naporcujte. Zeleninovou přílohu můžete ještě trochu dosolit a zakápnout olejem.
Dobrou chuť! :-)
Druh
|
Hmotnost
|
Doba pečení
|
Celé kuře
|
Cca. 1,3 kg
|
60-90 minut
|
Kuřecí křídlo
|
Cca. 75 gramů
|
30 minut
|
Kuřecí palička
|
120-180 gramů
|
30-45 minut
|
Kuřecí prso bez kosti
|
150 gramů
|
10 minut
|
Celá krůta
|
Pravidlo: 12 minut/ 100 gramů
|
|
Krůtí prso
|
0,5 – 1 cm silný
|
Cca. 8-10 minut
|
Celá kachna
|
1,7 kilo
|
1,5 – 2 hodiny
|
Kachní prsa
|
Cca. 220 gramů
|
10 – 15 minut
|
Husa
|
5 – 7 kilo
|
3 hodiny
|
Stojan na drůbež z ušlechtilé oceli - součást Weber Gourmet BBQ systému.
Speciální stojan na drůbež z luxusní řady Weber Style.
Rufus tuhle omáčku trochu rozpálil. Vždycky říkával: „Je jen trochu pálivá. Přesně natolik, abyste tu pikantní chuť postřehli“. V téhle omáčce je přesně ten správný podíl výrazné…