Recept - Kuře na grilu na zelenině

Recept - Kuře na grilu na zelenině
Kuře křupavé navenek a šťavnaté uvnitř na výborné zelenině přímo z grilu.


         
Ingredience:

          1 ks celé kuře
          sůl, paprika sladká zauzená, pepř
          rozmarýn
          olej - olivový nebo řepkový
          paprika žlutá
          paprika červená
          žampiony
          cuketa
          cibule
          mrkev
          * co má kdo rád

 

Doba přípravy: 20 minut
Způsob grilování: Nepřímé grilování
Doba grilování: cca 90 minut podle velikosti kuřete

 

Postup:

Kuře opláchnete vlažnou vodou, osušíte a dočistíte. Poté hodně osolít ze všech stran i uvnitř a vmasírujete sladkou zauzenou papriku, případně můžete použít již připravené koření Mistr grilu (výběr necháme na vás).

Kuře napíchnete na stojan na drůbež. My máme přímo Weber BBQ systém, který je vhodný pro kotlové i plynové grily, ale můžete využít i jiný stojan vhodný pro gril nebo obyčejnou plechovku od piva.

Pokud používáte stojan od Weberu, nezapomeňte do středu nalít vodu a do té přidat snítky rozmarýnu. Případně je možné použít pivo nebo jiné bylinky. Tekutina zajistí vláčnost kuřete uvnitř. Stejně budete postupovat i u plechovky, jen pozor na stabilitu. :-)

Poté očistíte a nakrájíte zeleninu na různě velké kousky. Obecně, čím tvrdší zelenina (mrkev, kedlubna), tím menší kousky. Paprika, cibule bude na větší kousky a žampiony s cuketou ještě na větší. Zajistíte tak rovnoměrné propečení. Můžete přidat i jinou zeleninu, kterou máte rádi, jen nedoporučujeme rajčata, která pustí hodně šťávy. Vhodný je i lilek, řapíkatý celer, kedlubna a další druhy zeleniny. Výběr je jen na vás. :-) Nakrájenou zeleninu poté smícháte, osolíte, opepříte a pokapete trochu olejem. Vhodný je olivový nebo řepkový, neboť vydrží vyšší žár než třeba slunečnicový, který se začíná přepalovat již při 120°C.

Kde už si ale s plechovkou nevystačíte, je koš za zeleninu. Zatímco u stojanu na drůbež, který používáme my, můžete dávat nakrájenou zeleninu přímo ke kuřeti, u plechovky a jiných stojanů je třeba ještě použít buď koš na zeleninu nebo jinou vhodnou nádobu na grilování

Takto připravené kuře se zeleninou poté vložíte na rozpálený gril a budete metodou nepřímého grilování grilovat cca 180 minut. Teplota uvnitř masa by měla být alespoň 80°C. Orientačně propečení poznáte tak, že do kuřete píchnete vidličkou ke středu a když už vytéká jen čirá tekutina, kuře by mělo být hotové. Práci si můžete ulehčit kuchyňským teploměrem nebo termosondou. Lepší termosondy nejen změří teplotu, ale upozorní vás i zvukovým signálem na to, že maso dosáhlo potřebné (nastavené) teploty.

Po sundání z grilu kuře opatrně sundejte ze stojanu a naporcujte. Zeleninovou přílohu můžete ještě trochu dosolit a zakápnout olejem.

Dobrou chuť! :-)

 

 

Jak dlouho péct?

Druh
Hmotnost
Doba pečení
Celé kuře
Cca. 1,3 kg
60-90 minut
Kuřecí křídlo
Cca. 75 gramů
30 minut
Kuřecí palička
120-180 gramů
30-45 minut
Kuřecí prso bez kosti
150 gramů
10 minut
Celá krůta
Pravidlo: 12 minut/ 100 gramů
 
Krůtí prso
0,5 – 1 cm silný
Cca. 8-10 minut
Celá kachna
1,7 kilo
1,5 – 2 hodiny
Kachní prsa
Cca. 220 gramů
10 – 15 minut
Husa
5 – 7 kilo
3 hodiny
Odeslat článek známému   Vytisknout