Recept - Losos na grilu

Recept - Losos na grilu
V jednoduchosti je krása. Vyzkoušejte recept na grilovaného lososa, který je snadný a chuťově naprosto výtečný.

 

 

Ingredience
1 kg filetu z lososa
1/3 šálku sojové omáčky
1/3 šálku hnědého cukru
1/3 šálku vody
1/4 šálku rostlinného oleje
dva stroužky česneku
sůl a pepř
citrón na pokapání

 

Postup:

V závislosti na velikosti lososa, nakrájejte z filetu cca 6 kusů. Doporučujeme rybě nechat kůži, protože bude maso lépe držet pohromadě a především je pod kůží tuk, který je nositelem vynikající chuti. Kůži můžete odstranit až po grilování.
 
Lososa osolte, opepřete a potřete rozmačkaným česnekem.
 
V malé misce smíchejte sojovou omáčku, hnědý cukr, vodu a olej. Vše důkladně promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile je marináda hotová, připravíte si velký uzavíratelný sáček, do kterého vložíte lososa a zalijete ho marinádou. Pečlivě sáček uzavřete, vše spolu promíchejte a uložte alespoň na dvě hodinky do ledničky. Kousky lososa do lednice ukládejte kůží dolů.
 
Máte-li rozpálený gril, filety na rošt pokládejte nejdříve stranou bez kůže. Losos se tak bude moci zatáhnout a nebude se kroutit. Grilujte cca 8 minut z každé strany. Jak ale zaručeně poznat, že je losos hotový? Jakmile maso začne vypouštět bělmo, okamžitě sundaváme z grilu. Nikdo přeci nechce mít na talíři vysušenou podrážku.
 
Náš tip: 
  • Kvalitního lososa koupíte v Makru. Pokud nemáte vstupní kartu, zaměřte se na specializované rybí obchody. 
  • Grilujte lososa přímo na grilovacím roštu nebo ho zabalte do alobalu. 



Odeslat článek známému   Vytisknout