Recept - Hovězí pečeně na grilu

Recept - Hovězí pečeně na grilu
 

Ingredience
1 ks hovězího hřbetu (3 a 1/2 kg)
3 velké stroužky česneku
1 lžíce mořské hrubé soli
1 lžička čerstvě mletého pepře
2 hrsti třešňových lupínků



 



Postup:
Hovězí hřbet si nejprve vykostíme. Tuk na mase nařízneme asi do hloubky 5 mm a do těchto zářezů vložíme nakrájené plátky česneku. Celou pečeni ze všech stran nasolíme a opepříme. Máme-li hotovo, vykostěnou kost přivážeme zpět k masu kuchyňskou nití. Pečeni necháme alespoň hodinu a půl odpočinou při pokojové teplotě.

 
Začínáme s grilováním. Na jednu polovinu rozžhavených uhlíků dáte hliníkovou misku. Tato polovina bude určena k nepřímému grilování. Misku naplníme z poloviny vodou. Pečínku grilujeme nad přímím středním žárem 8 – 10 minut a neustále obracíme. Jakmile je maso upečeno dozlatova, přemístíme ho nad nepřímý žár. Třešňové lupínky vyjmeme z vody, necháme okapat a vhodíme na žhavé uhlíky. Přiklopíme poklop a dál grilujeme na nepřímém žáru. Maso se peče 2 – 3 hodiny. Nezapomínáme kontrolovat a otáčet.
 
Stejně jako steaky, tak i tato hovězí pečeně po vyjmutí z grilu potřebuje odpočinek. Zabalíme ji tedy do alobalu a necháme 20 minut odpočinout. V mase se tak rozvine šťáva.  
 
Odeslat článek známému   Vytisknout

Produkty