V tomto díle nás Šéf na grilu připravujeme na grilovací sezónu. Základem je dobrý gril (nejlépe značky Weber, protože na těchto grilech Zdeněk griluje) a hlavně kvalitní suroviny.
Tato sezóna je odstartována pravým hovězím hamburgerem. Hamburger se neobejde bez mletého masa. Nejlepším řešením, je však takové, že si maso doma namelete sami. Máte totiž jistotu, že víte co jíte. Zdeněk tedy doporučuje libové hovězí maso. Pokud ho patřičně dochutíte francouzskou hořčicí, zeleným pepřem, solí a worchestrem, vše směřuje k perfektnímu hamburgeru.
Důležitou součástí je však také zelenina, která by měla být vždy ochucena solí a pepřem. Na tento hamburger Šéf na grilu zvolil čerstvou červenou cibuli, směs listových salátů a rajčata. Na výběru pečiva si však nechte také záležet. Lepší jsou hutnější housky, které se nedrolí. Rozpečeme, potřeme majonézou, přidáme ugrilované maso, zeleninu a můžeme podávat.
Dalším receptem byl steak z roštěnce. Jedním z nejdůležitějších faktorů dobrého steaku, je odleželé maso. Steak by měl být také alespoň 2,5 cm vysoký. Neodmyslitelnou součástí ať už grilovaných steaků či jakýchkoli jiných mas je také marináda. Zdeněk ji připravuje v hmoždíři, kde z kvalitního olivového oleje, rozmarýnu, česneku, organa a tymiánu utře zelenou pastu, kterou plátky masa potře. Po ugrilování je velmi důležité, nechat maso odpočinout.
V pořadu Šéf na grilu, Zdeněk Pohlreich zvolí jako přílohu jednoduchý a rychlý salát s čerstvých rajčátek na větvičce. Opeče je na speciální grilovací pánvi BBQ systém, a následně smíchá s pastou z česneku a oleje. Osolí, opepří a ozdobí sekanou petrželí. Zelenina do sebe natáhne všechny chutě a to je teprve ta lahoda.
Třetím a posledním receptem v 1. dílu Šéf na grilu, je vegetariánský kebab s feta sýrem (měkký sýr z ovčího mléka), rajčátky a olivami. Ani zde nesmí chybět marináda, která je složena z domácího pesta. Jak na to? Stačí tento díl shlédnout a dozvíte se víc!