Recept - Zeleninové chilli na grilu
Toto jídlo je obdoba klasického Chilli con carne. Je to lehčí vegetariánská forma chilli, která ale chuťově přesvědčí i všechny milovníky masa! Je ideální do chladných podzimních dní či večerů. Lze podávat i druhý den, kdy je snad ještě lepší, protože se všechny chutě a vůně spolu krásně spojí a rozleží!
Ingredience: (PL polévková lžíce, ČL čajová lžicka)
- 1 – 2 chilli papričky, zvolte dle vaší chuti na pikantnost, ale pamatujte, že bez chili papriček pak není chilli chilli. Použít můžete i nakládané Jalapeno nebo klasické Habanero.
- 2 střední cibule
- 2 střední mrkve na kostičky
- 1 červená čerstvá paprika na kostičky
- kousek celeru, asi 1/3 středně velké bulvy
- 4 stroužky česneku
- 2 ČL římského kmínu mletého nebo si nadrťte v hmoždíři
- 2 ČL mletého koriandru
- 2 PL sušeného oregana
- 2 ČL uzené sladké papriky
- 1 ČL mleté skořice (optimálně cejlonské)
- 2 konzervy červených fazolí, 1 malá konzerva kukuřice, kdo má rád
- 2 konzervy sekaných rajčat
- 2 PL lžíce rajčatového protlaku
- asi 1 l vývaru
- sůl, pepř
- olivový olej
- 2 malé kousky 70% hořké čokolády
K podávání:
- tortilly nebo vařenou rýži jako přílohu
- zakysanou smetanu
- sýr Čedar
- čerstvý koriandr na posypání
Postup:
Na středně rozpálený gril vložte litinový hrnec od firmy Weber Dutch Oven a nechte chvilku rozehřát. Cibuli, česnek, chilli papričky, mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky. Na oleji opečte nejdřív cibuli a mrkví a celerem. K zelenině přidejte drcený kmín a koriandr. Ztlumte plamen a opékejte pomalu, ať se zelenina krásně rozvoní. Pak přidejte česnek a papričky a ještě opékejte. Přidejte papriku, protlak a nakonec ostatní ingredience – čerstvou papriku na kostičky, sterilovaná rajčata, fazole, kukuřici a vývar. Vývar přidávejte postupně dle hustoty omáčky, nemusíte spotřebovat celé množství. Osolte, opepřete, zamíchejte a pomalu vařte asi 1/2 hodiny na mírném plameni přikryté. Dle potřeby podlévejte vývarem. Před koncem dušení přidejte dva malé kousky hořké čokolády, dosolte a vaše chilli rázem dostane jiný rozměr!
Nechte tak 10 minut odstát na grilu stranou a posypte čerstvě nasekaným koriandrem. Pokud budete podávat s tortillami, tak je předem lehce navlhčete vodou z obou stran a opečte mezitím na grilu.
Jinak podávejte s vařenou rýží. Můžete dát lžičku zakysané smetany, trochu strouhaného čedaru navrch a zakápnout chilli omáčkou, pokud chcete přitvrdit muziku.