Recept - Zeleninové chilli na grilu

Recept - Zeleninové chilli na grilu

Toto jídlo je obdoba klasického Chilli con carne. Je to lehčí vegetariánská forma chilli, která ale chuťově přesvědčí i všechny milovníky masa! Je ideální do chladných podzimních dní či večerů. Lze podávat i druhý den, kdy je snad ještě lepší, protože se všechny chutě a vůně spolu krásně spojí a rozleží!

 

 

Ingredience: (PL polévková lžíce, ČL čajová lžicka)

  •  1 – 2 chilli papričky, zvolte dle vaší chuti na pikantnost, ale pamatujte, že bez chili papriček pak není chilli chilli. Použít můžete i nakládané Jalapeno nebo klasické Habanero.
  •  2 střední cibule
  •  2 střední mrkve na kostičky
  • 1 červená čerstvá paprika na kostičky
  •  kousek celeru, asi 1/3 středně velké bulvy
  •  4 stroužky česneku
  •  2 ČL římského kmínu mletého nebo si nadrťte v hmoždíři
  •  2 ČL mletého koriandru
  •  2 PL sušeného oregana
  •  2 ČL uzené sladké papriky
  •  1 ČL mleté skořice (optimálně cejlonské)
  •  2 konzervy červených fazolí, 1 malá konzerva kukuřice, kdo má rád
  •  2 konzervy sekaných rajčat
  •  2 PL lžíce rajčatového protlaku
  •  asi 1 l vývaru
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej
  • 2 malé kousky 70% hořké čokolády

K podávání:

  •  tortilly nebo vařenou rýži jako přílohu
  • zakysanou smetanu
  • sýr Čedar
  • čerstvý koriandr na posypání

 

Postup:

Na středně rozpálený gril vložte litinový hrnec od firmy Weber Dutch Oven a nechte chvilku rozehřát.  Cibuli, česnek, chilli papričky, mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky. Na oleji opečte nejdřív cibuli a mrkví a celerem. K zelenině přidejte drcený kmín a koriandr. Ztlumte plamen a opékejte pomalu, ať se zelenina krásně rozvoní. Pak přidejte česnek a papričky a ještě opékejte. Přidejte papriku, protlak a nakonec ostatní ingredience – čerstvou papriku na kostičky, sterilovaná rajčata, fazole, kukuřici a vývar. Vývar přidávejte postupně dle hustoty omáčky, nemusíte spotřebovat celé množství. Osolte, opepřete, zamíchejte a pomalu vařte asi 1/2 hodiny na mírném plameni přikryté. Dle potřeby podlévejte vývarem. Před koncem dušení přidejte dva malé kousky hořké čokolády, dosolte a vaše chilli rázem dostane jiný rozměr!

Nechte tak 10 minut odstát na grilu stranou a posypte čerstvě nasekaným koriandrem. Pokud budete podávat s tortillami, tak je předem lehce navlhčete vodou z obou stran a opečte mezitím na grilu.

Jinak podávejte s vařenou rýží. Můžete dát lžičku zakysané smetany, trochu strouhaného čedaru navrch a zakápnout chilli omáčkou, pokud chcete přitvrdit muziku.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout