Recept - zelenina na grilu

Recept - zelenina na grilu
Aby vaše grilované maso mělo na talíři barevnou přílohu, aby hosté, kteří maso nemusí, byli spokojení, aby vaše pokrmy byly pestřejší. To vše jsou rozhodně důvody proč se nevyhýbat grilované zelenině a naučit se ji správně využít.

Ingredience:

  • zelenina dle chuti
  • olivový olej, sůl, pepř, bylinky, koření

 

 

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba grilování: 20 minut
  • Metoda grilování: přímá metoda grilování, cca 250 °C

 

 

Postup:

Na grilování se hodí především cukety, cibule, papriky a lilky. Též celá kukuřice jako samostatná příloha je k masu úžasná! Použít můžete samozřejmě i jinou zeleninu, kterou máte rádi např. celá cherry rajčátka, přepůlenou čekanku, chřest, houby, česnek apod. Nakrájejte vše na plátky silné kolem jednoho centimetru, očištěnou papriku překrájejte na čtvrtinky, malá rajčátka grilujte vcelku. Nakrájenou zeleninu vložte do velkého grilovacího koše na zeleninu nebo na litinový tál, na kterém se vám dobře budou otáčet např. větší plátky lilků či cukety. Grilujte nasucho, bez jakéhokoli oleje. Když totiž zeleninu předem naložíte do marinády, tak v horku potom zbytečně zničíte všechny ty jemné panenské oleje i bylinky.

 

Nebojte se a pořádně rozpalte gril i křehká zelenina to snese. Grilujte rozhodně metodou přímého grilování, dokud se na povrchu zeleniny nevytvoří puchýřky a nezačne hnědnout. Pozor, ať vám povrch nezčerná, to je vhodné pouze u paprik, které pak chcete pro další použití zapařit a sloupat.

 

Horkou zeleninu odkládejte do připravené misky na zeleninu. Jde to rychle, takže než všechnu zeleninu opečete, vydrží teplá. Teprve nyní vše ochuťte.

 

Vlažná grilovaná zelenina dobře pojme a nasaje všechny chutě. Především zalijte dobrým olivovým olejem a jemně osolte kvalitní solí. Pokud pokrm přichucejete dodatečně, vždy se vyplatí použít nejkvalitnější ingredience (olej, sůl, bylinky, ocet) jaké máte dostupné. Jejich chuť totiž výrazně ovlivní chuť celého pokrmu, proto nikdy na dochucování nešetřete! Přihoďte jakékoli čerstvé nebo sušené bylinky. Také můžete pro změnu pokapat zeleninu kvalitním balzamicovým octem a olivovým olejem, tím vznikne teplý grilovaný zeleninový salát. A pokud máte rádi bazalkové pesto, neobávejte se ho použít místo oleje, jakékoli další dochucení už není třeba.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout