Weber dvojité špízy
Dvojité špízy z potažené oceli - 8 ks.
Čerstvé chobotnice koupíte ve větších supermarketech prodávajících čerstvé ryby nebo ve specializovaných obchodech s rybami a mořskými plody. Někdy se dají sehnat i malinké chobotničky, ty jsou chuťově jemnější a měkčí. Při nákupu vždy kontrolujte čerstvost chobotnic. Doporučujeme kupovat chobotnici již očištěnou, protože čištění je velice složité a zdlouhavé. Chobotnice mají v gastronomii široké uplatnění, jedí se tepelně upravené i syrové (např. v japonském sushi). Můžou se vařit, smažit - Smažená chobotnice, péct, grilovat, dusit nebo nakládat do nálevu. Pamatujte, že maso je tužší a vyžaduje proto delší úpravu. Konzumují se chapadla, někdy i hlava. Hodí se na přípravu různých salátů, k těstovinám, ale výborná je i jednoduše grilovaná a pokapaná česnekovým olejem, podávaná se zeleninovou přílohou.
Ingredience:
850 g chobotnice čerstvá
850 g kalmaři čerství
1500 g zeleninový vývar
1 g bobkový list
2 g pepř černý, celý
4 g sůl
Salát:
600 g mix čerstvých natrhaných salátů
80 g olivový olej extra panenský
2 g kvalitní sůl
Dresink:
350 g jogurt bílý selský nebo řecký
7 g máta čerstvá nasekaná nadrobno
40 g limeta (na šťávu)
Postup:
Příprava chobotnice (cca 90 minut)
Očištěnou chobotnici dáme vařit do předem připraveného zeleninového vývaru spolu se solí a celým kořením. Vaříme pomalu zhruba 90 minut. Uvařenou chobotnici vyjmeme a necháme vychladnout. Vychlazenou ji krájíme na libovolné porce, které poté napíchneme na špízy spolu s kalmary.
Příprava kalmarů (cca 30 minut)
Osušíme je ubrouskem, tělo oddělíme od hlavy s chapadly. Z hlav vykrojíme oči a z chapadel vydloubneme chrupavkovité zuby. Z těla kalmarů prsty jednoduše vytáhneme chrupavkovitou páteřní kost a tělo následně podélně rozpůlíme. Vnitřek těla osušíme utěrkou a nařízneme na povrchu pro dekoraci a snazší konzumaci na drobné kostičky a poté i na porce. Ty napíchneme na špíz spolu s chobotnicí. Chapadla z kalmarů taktéž použijeme.
Příprava salátu
Míchaný salát opereme, odstředíme z něj vodu a „prohodíme“ se solí lze použít i sůl uzenou na dřevě) a extra panenským olivovým olejem. Ihned jej servírujeme.
Příprava dresinku
Jogurt postupně promícháme spolu s opranou a na nudličky nakrájenou mátou. Dochutíme limetkovou šťávou.
Vlastní grilování cca 20 - 30 minut:
Nejdříve nahřejeme gril na 200 °C. Na nahřátou grilovací desku nalijeme malé množství olivového oleje a rozetřeme jej po celé ploše desky. Grilujeme přímou metodou ze všech stran. Již udělané špízy odložíme v grilu na stranu mimo hlavní žár a necháme odpočinout před podáváním. Pokud používáte bambusové tyčky na špízy, nezapomeňte je předem namočit. Na talíř nejprve položíme míchaný salát, ten doplníme dresinkem a čerstvě ogrilovaným špízem z chobotnice a kalmarů. Nakonec, je-li třeba, špíz na povrchu ještě dosolíme a použijeme k tomu kvalitní mořskou sůl.
Tipy pro přípravu:
Dvojité špízy z potažené oceli - 8 ks.
Otáčecí špíz pro kotlové grily Weber s průměrem 57cm.
Ocelová sada osmi špízů s podstavcem určena pro grily Weber Spirit série 300, Genesis a Summit.
Otáčecí špíz pro dokonalé grilování na plynových grilech Weber řady Q 100 a 1000
Otáčecí špíz pro dokonalé grilování na plynových grilech Weber řady Q 200 a 2000
Otáčecí špíz ke grilování větších kusů masa pro plynové grily Q 300/3000.
Sada na přípravu šašliku z nerezové oceli.
Univerzální špízy z tvrdého bambusového dřeva.
Pizza kámen vhodný pro GBS a Crafted systémy
Otáčecí špíz pro grily Weber Genesis II se 4-6 hořáky.
Otáčecí špíz vhodný pro gril Weber Genesis II řady 300 se 2-3 hořáky.
Sada špízových jehel (6ks o délce 40,64 cm) na otáčecí rotiserii WEBER. Sada lze snadno nasunout na hlavní otáčecí jehlu rotisserie WEBER. Snadno tak připravíte křupavý, rovnoměrně grilovaný kebab,…