Jak vybrat ten pravý gril na dřevěné uhlí?

Jak vybrat ten pravý gril na dřevěné uhlí?

Grily na dřevěné uhlí jsou sázkou na klasiku. Grilování s vůní dřeva a chutí kouře - tomu prostě řada lidí nedokáže odolat. Většinou se rádi smíří i s menšími nevýhodami oproti grilování na plynu, protože právě příprava a postupné rozhořívání dřeva či dřevěných briket dokáže vyvolat nezaměnitelné kouzlo spojené s grilováním.

Nevýhodou grilů na dřevěné uhlí či brikety se může pro někoho stát jeho delší příprava k roztopení do provozní teploty. Musíte se naučit jak na to! V ideálním případě si pořídíte tzv. Zapalovací set, který bude obsahovat vše potřebné pro snadné rozhoření.                                                    

Vždy kupujte kvalitní, dražší brikety, které vám zůstanou déle hořet a nezbyde po nich téměř žádný popel. Nechcete se dostat do situace kdy vám uprostřed grilování dojde palivo. Podpalovač volte vždy ekologický, který neovlivní případnou pachuť na něm grilovaných pokrmů.                                                 

Dalším oříškem, se kterým se musíte vypořádat při grilování na dřevě, je trochu složitější regulace teploty během úpravy pokrmů. Jak využít metodu tzv. „nepřímého grilování   si přečtěte v našem informační článku. Váš gril by měl disponovat dobrou cirkulací vzduchu a snadnou regulací pomocí průduchů v grilu.

Pro snadné ovládání teploty je velkým pomocníkem, pokud je gril vybaven teploměrem. Též opomíjenou maličkostí bývá také velikost nádoby na popel, pokud budete používat kvalitní brikety, není potřeba popel vysypávat tak často. Z hlubší nádoby vám také nebude popílek poletovat všude kolem grilu.                                                                                                                    

V neposlední řadě je to zejména rošt, na který se dobře podívejte před nákupem. Rošt by měl být několikrát poniklovaný z oceli, aby dobře držel konstantní teplotu. Může být dělitelný pro využití různých komponentů ke grilu. Čím kvalitnější rošt má gril, tím snazší vy budete mít své grilování.  Kvalitní rošt necháte po ukončení grilování jen vypálit se zbytky napečeného jídla a pak ocelovým kartáčem stáhnete. Tak jednoduchá může být údržba grilu.

 

           

 

Na co se tedy zaměřit před nákupem grilu na dřevěné uhlí?

  1. Kvalita materiálu grilu - ideálně porcelánem smaltovaný
  2. Jak je zajištěna v grilu cirkulace vzduchu, pokud si kupujete gril víkem
  3. Jaký má gril rošt v základní výbavě
  4. Stabilita grilu a jak velká a robustní kolečka má gril
  5. Madla grilu by měla být z materiálu, který je odolný vůči vysokým teplotám
  6. Velikost nádoby na popel
  7. Výbava grilu – ta většinou záleží na částce, kterou chcete do svého grilu investovat. Rozhodně se ale vyplatí koupit méně vybavený model, ale z kvalitních materiálů a postupně dokupovat další komponenty než rádoby „nadupaný gril“, který za dva roky vyhodíte i se všemi doplňky.

 

    

Odeslat článek známému   Vytisknout