Weber 3dílná sada pro grilování na planche
Weber 3-dílná sada na grilování pro Planchu
Abyste správně zvolili, pak se musíte před grilování nejdříve rozhodnout, kterou metodu zvolit. Stačí si uvědomit základní princip a odpovědět na jednoduchou otázku. Kdybych pokrm připravovali v kuchyni, smažila bych ho na pánvi nebo pekla v troubě? Pokud odpovíte na pánvi, pak zvolte PŘÍMOU metodu grilování. Pokud v troubě, pak NEPŘÍMOU. A pokud byste jej nedříve zatáhli na pánvi a poté dali do trouby, pak využijete KOMBINOVANOU metodu grilování.
Další pomůckou může být čas. Pokrmy, které jsou hotovy do 20 - 30 minut se nejčastěji připravují PŘÍMOU metodou. NEPŘÍMOU pak ty, které trvá upéct déle.
Přímá metoda je tedy vhodná například pro:
Nepřímá metoda je vhodná například pro tyto pokrmy:
Při přímém grilování na kotlových grilech Weber v podstatě grilujete přímo nad žhlavými uhlíky, u plynových grilů Weber pak přímo nad plameny (vysoký žár). Uhlí tak rovnoměrně rozprostřete pod rošt a grilujte nad ním. U plynových grilů pusťte do práce hořáky přímo pod pokrmem. Můžete si případně rozdělit grily do 2-3 zón a využívat různé teploty. U kotlových grilů můžete nahrnout více uhlí do jedné zóny, kde bude největší žár a v v jiné zóně můžete třeba jen dopékat na slabším žáru. U plynového grilu zase můžete jeden hořák pustit na plno, další na trochu méně a třetí na ještě trochu míň.
Nepřímá metoda grilování
U kotlového grilu zapalte v komínovém starteru dřevěné uhlí nebo brikety. Nechte cca 20 minut prohořet a poté rozhrňte do boků na dvě části (ideálně můžete využít palivové přepážky). Střed nechte volný pro hliníkovou misku s vodou. Víko grilu zaklopte tak, aby horní průduchy byly na opačné straně, než je palivo. Potřebnou teplotu regulujte nastavením spodních a horních větracích průduchů (teplota při nepřímé metodě by se měla pohybovat mezi 160-220°C, tedy jako v troubě). Pokrm vložíte doprostřed, nad odkapávací misku.
U plynového grilu se třemi a více hořáky zapálíte krajní hořáky, střední nechte vypnuté. Pokrm vložíte nad vypnuté. U plynového grilu se dvěmi hořáky zapnete pouze jeden hořák na plný výkon a pokrm grilujete nad vypnutým hořákem.
Metoda grilování 50/50
V podstatě nejdříve pokrm položíte nad rožhavenou část a poté dopékáte nad miskou u kotlových grilů a nad vypnutým hořákem plynových.