Jak grilovat přímo a nepřímo na grilech Weber?

Jak grilovat přímo a nepřímo na grilech Weber?

Stále si nejste jisti, kdy grilovat přímou a kdy nepřímou metodou a jak správně nastavit gril? Pak si přečtěte tento článek. Najdete v něm informace, nejen, které pokrmy se grilují přímo a které nepřímo, ale také jak nastavit kotlový gril a jak plynový.

Na grilech Weber je v podstatě možné grilovat třemi metodami:

  • přímou
  • nepřímou
  • kombinovanou (50/50)

 

Abyste správně zvolili, pak se musíte před grilování nejdříve rozhodnout, kterou metodu zvolit. Stačí si uvědomit základní princip a odpovědět na jednoduchou otázku. Kdybych pokrm připravovali v kuchyni, smažila bych ho na pánvi nebo pekla v troubě? Pokud odpovíte na pánvi, pak zvolte PŘÍMOU metodu grilování. Pokud v troubě, pak NEPŘÍMOU. A pokud byste jej nedříve zatáhli na pánvi a poté dali do trouby, pak využijete KOMBINOVANOU metodu grilování.

Další pomůckou může být čas. Pokrmy, které jsou hotovy do 20 - 30 minut se nejčastěji připravují PŘÍMOU metodou. NEPŘÍMOU pak ty, které trvá upéct déle.

 

Přímá metoda je tedy vhodná například pro: 

  • steaky
  • ryby
  • kotlety
  • hamburgery
  • špízy
  • klobásky
  • kuřecí prsa a křídla
  • zelenina
  • mořské plody (některé je nutné předvařit)
  • pečivo (pozor, pokud potřebujete jen opéct burgery pod hamburger, pak můžete klidně položit na rošt mimo uhlí/plyn)

 

 

Nepřímá metoda je vhodná například pro tyto pokrmy:

  • větší kusy masa ( celé kuře, krkovice, kachna, celá svíčková, kuřecí stehna, panenka, atd)
  • pizza
  • slané a sladké koláče
  • chléb
  • velké kusy zeleniny (hlávka zelí, plněné papriky)
  • maso, které potřebuje více času (žebírka)

 

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout