Jak a čím topit

Jak a čím topit
 Ač se to nezdá tak dobře rozpálený gril je první krok k dokonalému steaku. Pokud ho nebudete mít dobře rozpálený, výsledek nebude nijak ohromující.
Pojďme si tedy říct jak co nejjednodušeji rozpálit jednotlivé druhy grilů.

KOTLOVÝ GRIL


U tohoto druhu grilu bude zapálení nejobtížnější. Předem nezapomeňte na ochrannou rukavici.  Nejlepší je pro rozpálení použít startovací komín. Samozřejmě to zvládnout  i bez něj, ale ušetříte si práci a hlavně čas.

Na palivový rošt umístěte asi tři kousky podpalovače. Komín naplňte až po okraj grilovacími briketami.
Kostičky podpalovače zapalte a komín naplněn uhlím na něj postavte. Nyní  čekáme než se uhlí rozhoří.

Že je uhlí rozpáleno a připraveno na grilování poznáme podle šedého povrchu, který se na jednotlivých briketách vytvořil. Pokud ho tam máte, navlékněte si ochrannou rukavici a vysypte žhavé uhlí na palivový rošt. Můžeme si ho poté rovnoměrně rozprostřít pomocí kleští.

Nyní na gril položíme grilovací rošt, přiklopíme poklopem a necháme ho asi patnáct minut rozpálit.


 

Do kotlového grilu můžeme použít dva druhy paliva a to:

Dřevěné uhlí
  • vyznačuje se levnější cenou
  • větší spotřeba - rychle hoří
  • vytváří více polétavého prachu





Proto při volbě dřevěného uhlí volte kvalitnější varianty.












Brikety
  • dlouhá doba hoření
  • možnost opakovaně použít
  • rovnoměrné rozložení tepla
 















ELEKTRICKÝ GRIL



U tohoto druhu grilu to budete mít asi doopravdy nejjednodušší. Stačí kabel od grilu zapojit do zásuvky a  žár si regulovat otočným knoflíkem.

Opět necháme rošty řádně rozpálit asi cca. 15 minut.








PLYNOVÝ GRIL



Nejdůležitější je plynový gril zapojit na zdroj plynu.

Může to být plynová kartuše nebo několika kilová plynová bomba.

Když máme správně zapojeno, stačí otočit ventily hořáků a stisknout tlačítko zapalování. Opět necháme rošty řádně rozpálit.
 

 







Palivové bomby do plynového grilu lze volit v různých velikostech, které jsou k dostání také u nás.
Nabízíme i kartuše speciálně vyrobené na cestování. Vystačí asi na dvě grilování.  





Odeslat článek známému   Vytisknout