Recept - Hovězí ořech na grilu

Recept - Hovězí ořech na grilu

Hovězí zadní kýta pečena na grilu Big Green Egg   Ingredience:

   - hovězí zadní ořech v celku  cca 10 cm vysoký
 (libová část hovězí zadní kýty)
   - listový salát
   - rajčata
   - cherry rajčata
   - fenykl
   - citron
   - rozmarýn
   - olivový olej
   - sůl
 

 

Postup:

 
Pokud jste se s pojmem ořech doposud nesetkali, jde vlastně o jiný název pro hovězí zadní kýtu. Respektive tu libovou část.

Hovězí ořech, svázaný provázkem, položíme na rozpálený gril. Nepoužíváme žádná ochucovadla, sůl, pepř ani olej. Pouze pod tento kus masa položíme několik snítek rozmarýnu.

Zavřeme víko grilu a necháme grilovat 7 minut. Po tomto čase maso otočíme a grilujeme opět 7 minut. Již by se měla vytvořit krásná zlatavá kůrčička.
Protože je hovězí ořech opravdu vysoký, je nutné ho obrátit také na boční strany. Tedy na výšku. Na každé této straně grilujeme 15 minut.

Mezi tím si můžeme připravit přílohu k masu a tou je salát. Očištěný listový salát nekrájíme. Stačí ho pomocí rukou natrhat. Přidáme nakrájená keříková rajčata a nastrouhaný fenykl. Dále přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. 

Zálivka: Tato zálivka je určena jak na salát, tak k potření masa. Je velmi jednoduchá. Do misky vymačkáme citrónovou šťávu, přidáme extra panenský olivový olej, sůl a nasekané snítky rozmarýnu. Promícháme a částí zálivky zalijeme salát a trochou zálivky potřeme maso na grilu.

Jako příloha slouží také cherry rajčátka, která orestujeme na pánvi. Zlehka potřeme zálivkou a necháme je zkaramelizovat. Následně spolu se salátem servírujeme na talíř.

 
Nyní je čas zaměřit se opět na maso. Odklopíme víko grilu a maso vyndáme. Takto velký kus necháme minimálně 25 minut odpočívat. To je opravdu důležité pro zachování šťavnatosti. 


Následně můžeme maso krájet na tenké plátky, servírovat na talíř a na závěr pokapat zálivkou.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout