Grilovací metody

Grilovací metody
 

Čím se řídit při správném grilování? Pokud chcete využít výhody našich grilů, tak nezapomeňte vyzkoušet všechny grilovací metody. Každou metodu je ale vhodné kombinovat s uzavřeným poklopem. Bez něj to prostě nepůjde, pokud chcete vykouzlit ten nejšťavnatější steak.

PŘÍMÁ METODA GRILOVÁNÍ

Tato metoda je ta nejznámější a nejpoužívanější. Je založena na rovnoměrné teplotě po celé ploše roštu. Nejde tedy o nic jiného než o grilování přímo nad zdrojem tepla.
Je vhodná hlavně pro steaky, kotlety, klobásy, zeleninu, špízy. Vše nezapomeňte alespoň 1x obrátit.
Přímá metoda

NEPŘÍMÁ METODA GRILOVÁNÍ

Je založena na principu horkovzdušné trouby. V grilu se rovnoměrně cirkuluje vzduch a tak se větší kusy masa nespálí a zároveň se dokonale propečou. Důležitý je samozřejmě poklop bez kterého tuto metodu nelze praktikovat.
Počítejte s tím,že tato metoda potrvá déle než třicet minut.
Je vhodná hlavně pro velké kusy masa pečená v celku.

  • Kus hovězího v celku, které si po ugrilování nakrájíte na tenké plátky
  • Drůbež – celé kuře, kachna nebo jejich části (stehna)      
  • Žebra
  • Koláče
  • Přílohy


U každého druhu grilu se tato metoda připravuje jinak. Pojďme se podívat jak na to.
Počítejte,že tato metoda potrvá déle než třicet minut.

Nepřímá metoda


Gril na dřevěné uhlí

Pokud jste se rozhodli připravovat maso na tomto grilu pomocí nepřímé metody bude nejlepší pomoci si palivovými nádobami. Uhlí jednoduše rozpálíte a do nádob nasypete. Lze s nimi pak opravdu jednoduše manipulovat. Umístíte jednu na každou stranu a mezi ně hliníkovou misku kam bude odkapávat drahocenná šťáva z masa. Rozmístit uhlí jde však i bez nich (viz obrázek). Po rozpálení dáte  kus masa přímo nad misku a pečete dokud maso nemá požadovanou teplotu. Můžete využít termosondu.

 
Plynový nebo elektrický gril s jedním zdrojem tepla

Pokud máte na grilu pouze jeden zdroj tepla (jeden hořák nebo spirálu) na nepřímé grilování využijete hliníkovou misku. Do ní dáte jednoduše například žebírka v držáku na žebra a kotlety nebo kuře nasazené na plechovce nebo v kolébce na kuře. Toto příslušenství je opravdu důležité jelikož miska tlumí žár jen částečně a tak by samostatně nepřímou metodu neumožnila.

Plynový nebo elektrický gril s více zdroji tepla

S těmito druhy grilů to budete mít nejsnadnější. Pokud máte dva zdroje zapnete jeden, necháte rozpálit a maso umístíte nad  nezapnutý.
Pokud tři, rozpálíte krajní a maso umístíte doprostřed.  Opět nezapomeneme přiklopit. Pořád se neděje nic jiného než, že horký vzduch perfektně propéká naše kusy masa.
 
 
 

METODA 50/50

Jak už napovídá název, u tohoto způsobu budeme kombinovat obě metody.
Využijete to hlavně u silnějších hovězích steaků, kde je potřeba aby se maso na přímém žáru zatáhlo a potom se dodělalo na nepřímém.
U kotlových grilů uhlí umístěte buď na jednu stranu (můžete opět umístit hliníkovou misku) nebo přímo doprostřed.
U ostatních pak grilujte podle výše popsaných návodů – tedy nejdříve přímá metoda a poté nepřímá.


 
Odeslat článek známému   Vytisknout